Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Ρ Ε Θ Υ Μ Ν Ο ! ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ !

Ανακαλύψτε τη μαγεία του Ρεθύμνου

Μεταξύ των Λευκών Ορέων και του Ψηλορείτη (Ίδη) βρίσκεται το Ρέθυμνο, συνώνυμο με απαράμιλλης ομορφιάς βραχώδη τοπία, υπέροχες ακτές, μελωδίες κρητικής λύρας, οφτό συνοδεία τσικουδιάς, θρυλικά σπήλαια, ιστορικά μοναστήρια, παραδοσιακά ορεινά χωριά και πολυτελή τουριστικά θέρετρα. Νιώστε την πεμπτουσία της Κρήτης του μύθου στην πιο ορεινή, απόμακρη και αυτάρκη περιοχή του νησιού…
Ο σημαντικός φυσικός πλούτος του νομού αποτυπώνεται πρωτίστως στον Ψηλορείτη, που κυριαρχεί στο ανατολικό τμήμα της περιοχής, το πιο ορεινό της Κρήτης. Η εναλλαγή του τοπίου θα ενθουσιάσει τους εραστές της υπαίθρου και όχι μόνο: εύφορες κοιλάδες διαδέχονται τραχιά βραχώδη τοπία και οι απόκρημνες ακτές τις αμμώδεις παραλίες. Κατάφυτα λαγκάδια και μικρά ποτάμια που εισχωρούν βαθιά μέσα στα βουνά, ζώνες προστασίας της πανίδας και περίπου σαράντα φαράγγια συμπληρώνουν την εικόνα.
Rethymno
Τα θαύματα της φύσης θα σας κόψουν την ανάσα:
• Η λιμνοθάλασσα Πρέβελη: στο σημείο που ο Μεγάλος Ποταμός (Κουρταλιώτης) εκβάλλει στο Λιβυκό πέλαγος και το Κουρταλιώτικο φαράγγι απολήγει, βρίσκεται η ασυναγώνιστης ομορφιάς λιμνοθάλασσα Πρέβελη και η παραλία του Φοίνικα. Για να φτάσει κανείς εκεί, πρέπει ν’ ακολουθήσει το δρόμο προς τη Μονή Πρέβελη. Λίγο πριν το μοναστήρι, ένα μονοπάτι στα αριστερά οδηγεί σ’ ένα πάρκινγκ• είναι το σημείο που οδηγεί στην αμμώδη παραλία με τους αναρίθμητους φοίνικες, ένα απρόσμενο τροπικό τοπίο στη μέση της Μεσογείου! Ο ποταμός που εκβάλλει μέσα στη θάλασσα και η οργιαστική βλάστηση δίνουν ένα παραδεισένιο χρώμα στην παραλία, άλλοτε στέκι των χίπις κατά τη δεκαετία του ’70.
• Το οροπέδιο της Νίδας: 79 χλμ. ΝΑ της πόλης του Ρεθύμνου, πάνω στον Ψηλορείτη, βρίσκεται το πασίγνωστο οροπέδιο της Νίδας. Σήμα κατατεθέν του οροπεδίου τα περίφημα «μιτάτα», πέτρινα θολωτά ποιμενικά καταλύματα. Το οροπέδιο προσφέρει το χειμώνα τη δυνατότητα για χειμερινά αθλήματα χάρη στις υποδομές που διαθέτει.
• Αργυρούπολη: Γραφικό ορεινό παραδοσιακό χωριό σε κατάφυτη περιοχή, χτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας Λάππας (27 χλμ. ΝΔ του Ρεθύμνου). Η τοποθεσία των πηγών, με την πυκνή βλάστηση, τους μικρούς καταρράκτες και τα αιωνόβια δέντρα, το σπήλαιο και το παρεκκλήσι αξίζουν ν’ αφιερώσετε χρόνο για να τα επισκεφτείτε.
Φαράγγια μοναδικής ομορφιάς διασχίζουν τους ορεινούς όγκους του νομού: το Κουρταλιώτικο φαράγγι (μήκους 3 χλμ.) απολήγει στη διάσημη λιμνοθάλασσα Πρέβελη• το φαράγγι Κοτσυφού που ξεκινάει από το χωριό Κάνεβος και φτάνει ως το χωριό Σελλλία• το φαράγγι Πατσού στη περιοχή του Αμαρίου• το Πρασιανό φαράγγι που καταλήγει στην παραλία Πλατανιάς ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου• το φαράγγι Αρκαδίου και πολλά άλλα μικρότερα.
Τα βουνά της περιοχής βρίθουν εντυπωσιακών σπηλαίων. Τα πιο σημαντικά είναι του Γερανίου, του Σιμονέλλι (δυτικά της πόλης του Ρεθύμνου), του Αγίου Αντωνίου στην επαρχία Αμαρίου, του Μελιδονίου, του «Σφεντόνη η Τρύπα» και το «Μούγκρι Σισών» (κοντά στα Ζωνιανά). Το Ιδαίο Άντρο, όπου σύμφωνα με το μύθο μεγάλωσε ο Δίας, αποτελούσε κατά την αρχαιότητα σημαντικό τόπο λατρείας τόσο κατά τη μινωική όσο και κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.
Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η περιοχή άνθισε στους αρχαίους χρόνους ήδη από την Εποχή του Λίθου ως και την Παλαιοχριστιανική Περίοδο. Μεταξύ των αρχαιολογικών χώρων που ήρθαν στο φως ξεχωρίζουν η αρχαία Ελεύθερνα, που κατοικούνταν από τον 8ο αι, π.Χ., και το νεκροταφείο στους Αρμένους με πάνω από 350 τάφους.
Θρησκευτικά μνημεία όπως τα πέτρινα ξωκλήσια στον Ψηλορείτη, ιστορικά μοναστήρια και παλαιοχριστιανικές βασιλικές εμπλουτίζουν με εμπειρίες την επίσκεψή σας στο νομό Ρεθύμνης. Μεγάλης ιστορικής σημασίας είναι η Μονή Αρκαδίου (του 15ου αι.) με θέα προς το ομώνυμο φαράγγι και η Μονή Πρέβελη. Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο αποτελεί μια περιήγηση στους παραδοσιακούς οικισμούς όπως το Άδελε, τα Ανώγεια, Γαράζο, Ρούστικα και Χρωμοναστήρι, όπου η ζωή ακολουθεί τους δικούς της αμέριμνους ρυθμούς… Εδώ μπορείτε να γευτείτε εξαίρετες τοπικές λιχουδιές, όπως κατσίκι ψητό με ντομάτες, χυλοπίτες και σαλιγκάρια με χόρτα – πάντα με τη συνοδεία της κρητικής τσικουδιάς!
Beach in Rethymno
Επισκεφτείτε το Ρέθυμνο το καλοκαίρι και χορτάστε ήλιο και θάλασσα στις υπέροχες παραλίες του. Τόσο η βόρεια όσο και η νότια ακτή του νομού Ρεθύμνης φημίζονται για τις ανυπέρβλητες αμμώδεις παραλίες τους:
- Η παραλία της πόλης του Ρεθύμνου: Οργανωμένη παραλία με άμμο, μήκους 20 χλμ., που εκτείνεται στα ανατολικά της πόλης.
- Πάνορμος: Το παράλιο αυτό χωριό (20 χλμ. Α του Ρεθύμνου) διαθέτει μια από τις καλύτερα οργανωμένες παραλίες με εξαιρετικές υποδομές.
- Μπαλί: Στις υπώρειες του Κουλουκώνα βρίσκεται το παράλιο χωριό Μπαλί (34 χλμ. Α του Ρεθύμνου) με τη διάσημη παραλία. Επιλέξτε κάποιο από τα κοντινά νησάκια μέσα στον ομώνυμο όρμο και απολαύστε όλη μέρα το χάδι του ήλιου και της θάλασσας.
- Πλακιάς: Το τουριστικό θέρετρο του Πλακιά (40 χλμ. νότια του Ρεθύμνου) είναι γνωστό για την καταπληκτική του παραλία που προσφέρει άπειρες δυνατότητες στους οπαδούς των θαλασσίων σπορ.
- Αγία Γαλήνη: 58 χλμ νότια του Ρεθύμνου, η Αγία Γαλήνη διαθέτει υποδειγματικές τουριστικές υποδομές και παραλίες με κρυστάλλινα νερά καλά κρυμμένες στα κοντινά νησάκια.
- Παραλία Πρέβελης: Τοποθεσία εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, με φοινικόδασος, μικρή λιμνοθάλασσα όπου εκβάλλει ο Μεγάλος Ποταμός, και λευκή άμμο, ο Φοίνικας, όπως είναι αλλιώς γνωστή η παραλία Πρέβελης, βρίσκεται 40 χλμ νότια της πόλης του Ρεθύμνου.
Αν βρεθείτε το καλοκαίρι στο Ρέθυμνο, μη χάσετε δύο πολύ σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα: το διάσημο «Αναγεννησιακό Φεστιβάλ», όπου καλείστε να γίνετε πρωταγωνιστές, συμπαραγωγοί και συνταξιδιώτες σε μια περιπλάνηση μέσα στο χρόνο διαμέσου της μουσικής και της θεατρικής εμπειρίας! Σχεδόν όλες οι παραστάσεις διοργανώνονται στο θέατρο «Ερωφίλη» στη Φορτέτζα. Αληθινά ευτυχής όποιος ανεβαίνει ένα καλοκαιρινό απόγευμα προς το ενετικό φρούριο για ν’ απολαύσει μια θεατρική ή μια μουσική παράσταση…
Απ’ την άλλη πλευρά η «Γιορτή κρασιού» υποδέχεται οινοπαραγωγούς, εραστές του καλού κρασιού και οπαδούς της καλής κουζίνας σ’ ένα φεστιβάλ παράδοσης, γαστρονομίας, οινογευσίας, διασκέδασης όπου συμμετέχει όλη η Κρήτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου