Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ!

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΣΚΟ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ Δρ GARETH ALUN OWENS

Στο Trinity College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης πραγματοποιήθηκε διάλεξη για το Δίσκο της Φαιστού.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Σχολή Γλωσσολογίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την Ελληνική κοινότητα, ενώ ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή Στυλιανού Αλεξίου.

Η έρευνα παρουσιάστηκε από τον Dr. John Coleman, καθηγητή Φωνητικής στη σχολή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και από τον Δρ Γκάρεθ Όουενς, συντονιστή του προγράμματος ERASMUS του ΤΕΙ Κρήτης και Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.





Μέσα από την έρευνα μπορούμε πλέον να διαβάσουμε το 90 % του Δίσκου της Φαιστού, το αίνιγμα της μινωικής Κρήτης. Ο συγκεκριμένος δίσκος είναι αναμφισβήτητα μια γνήσια μινωική θρησκευτική επιγραφή που έχει παρόμοιες λέξεις για επιγραφές από Μινωϊκά Ιερά όπως το βουνό του Γιούχτα στις Άνω Αρχάνες, τοποθεσίες που βρέθηκαν αντίστοιχα τάματα.

Ο Δρ. Owens στην ομιλία του ενθάρρυνε τους μαθητές να ταξιδέψουν και να ανοίξουν τους ορίζοντές τους. Ο καθηγητής John Coleman από την πλευρά του, ο οποίος έχει επισκεφθεί την Κρήτη, τη Φαιστό και το Δήμο Φαιστού πριν τη διάλεξη του στο ΤΕΙ Κρήτης το 2012, όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά ότι μπορούν να «διαβάσουν» το Δίσκο της Φαιστού, μίλησε για την έρευνά τους η οποία συνεχίζεται και το έργο της θα παρουσιαστεί και στα Ελληνικά στα Χανιά το Σάββατο 15 Μαρτίου. Η συγκεκριμένη έρευνα θα παρουσιαστεί επίσης στο Ηράκλειο, τον προσεχή Απρίλιο.

Σε παλαιότερη συνάντηση μεταξύ του Δρ. Owens με τη Δήμαρχο Φαιστού, είχε ενημερώσει ότι η έρευνα εξελίσσεται πολύ καλά, μάλιστα επιγραφικά και όλο και καλύτερα, ως αποτέλεσμα της και συστηματικής σκληρής δουλειάς και της ομαδικής εργασίας. Από την μεριά τους οι δύο επιστήμονες ευχαρίστησαν την κ. Πετρακογιώργη για την υποστήριξη, το ενδιαφέρον και την ενθάρρυνση της σε αυτή την προσπάθεια, ανακοινώνοντας ότι θα παρουσιάσουν σύντομα το έργο τους στη Μεσαρά, με μια νέα αναθεωρημένη «ανάγνωση» και βελτιωμένη ψηφιακή καταγραφή του Δίσκου της Φαιστού, για τους ανθρώπους της Φαιστού. 


ΠΗΓΗ: http://www.patris.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου