Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Λ Α Σ Ι Θ Ι !!! ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΠΑΙΡΝΕΙ!



Διαδρομές στην Ανατολική Κρήτη

Το ανατολικότερο άκρο της Κρήτης κρύβει μερικές από τις γοητευτικότερες όψεις της Μεγαλονήσου. Το «λιλιπούτειο» Άγιο Νικόλαο με τα κομψά νεοκλασικά να στεφανώνουν την πανέμορφη λίμνη του∙ τα κορυφαία resorts της Ελούντας με τη σφραγίδα της πολυτέλειας∙ το ξακουστό νησάκι Σπιναλόγκα με το τραγικό παρελθόν. Και το γοητευτικό παρόν. Ας ακολουθήσουμε μια διαδρομή που τα έχει όλα: διασκέδαση και νυχτερινή ζωή, πολυτελείς ανέσεις, γαλήνη και ιστορία.
Άγιος Νικόλαος
Πρώτη στάση: Άγιος Νικόλαος. Με θέα στον πανέμορφο κόλπο του Μιραμπέλλου (mirabello= «κοίτα ωραία»), όπως ονομάστηκε από τους μαγεμένους από το γαλάζιο της θάλασσας Βενετσιάνους, η πρωτεύουσα-στολίδι του νομού Λασιθίου, ο Άγιος Νικόλαος, μας αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο.
Απόλυτη έκφραση του κοσμοπολίτη «Άγιου» – όπως αποκαλείται από τους Κρητικούς – η μυθική λίμνη Βουλισμένη. Με τους τεράστιους κόκκινους βράχους να ορθώνονται σαν τείχη γύρω της, απάνεμο καταφύγιο δεκάδων μικρών σκαφών να λικνίζονται νωχελικά στα «άπατα» νερά της, η γραφική αυτή λίμνη συνδέεται με τη θάλασσα μέσω ενός στενού καναλιού του 1870. Οι θρύλοι και οι εικασίες που συνήθως περιβάλλουν τα υδάτινα μνημεία της φύσης δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από εδώ. Θαυμάστε τη λίμνη από ψηλά και ανακαλύψτε τα καλά φυλαγμένα μυστικά της…Με τα μάτια της φαντασίας σας δείτε τις θεές Άρτεμις και Αθηνά να λούζονται στα απύθμενα νερά της που σύμφωνα με τον αστικό μύθο συνδέονται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης!
Περπατήστε:
Δίπλα στα βαρκάκια της λίμνης, στο λιμάνι, στην Κιτροπλατεία…Διασχίστε το μικρό γεφυράκι που ενώνει τις δύο άκρες της για μια χαλαρή βόλτα στα όμορφα στενά με τα δεκάδες εμπορικά καταστήματα. Διαλεχτά είδη της κρητικής τέχνης (χειροποίητα κεραμικά, μαχαίρια, κοσμήματα), παραδοσιακά εργαστήρια υφαντών θα σας εντυπωσιάσουν. Ανοιχτά καφέ, μοδάτα μπαρ, πολυτελή εστιατόρια, γραφικά μεζεδοπωλεία – αγαπημένα στέκια των ντόπιων για μια ρακή – προσφέρονται για ώρες ξεκούρασης και απόλαυσης τη μέρα αλλά και για ολονύκτιο ξεφάντωμα το βράδυ με όλη τη πόλη να «γιορτάζει» κάτω στο λιμάνι.
Κολυμπήστε στις παραλίες:
Ατέλειωτες οι παραλίες της περιοχής ατέλειωτες και οι γαλάζιες σημαίες! Η Άμμος∙ το Αμμούδι∙ ο Αλμυρός με τους πανύψηλους ευκαλύπτους και τα καλάμια∙ η Αμμουδάρα για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ∙ το Καραβοστάσι και ο Άγιος Παντελεήμονας για τους πιο ρομαντικούς∙ η κοσμική Κιτροπλατεία και το μοναδικό Βούλισμα.
Η γνωριμία μας με την περιοχή συνεχίζεται προς τα βόρεια της πρωτεύουσας. Ο στενός ελικοειδής δρόμος, χαραγμένος στην πλαγιά του βουνού με την πανοραμική θέα σε ολόκληρο τον κόλπο Μιραμπέλλου να μας προσφέρει ένα θέαμα εξαιρετικής ομορφιάς. Στη φιδίσια ράχη του η λιγοστή βλάστηση από χαρουπιές, σκίνα και αγριολούλουδα σκορπίζει στον αέρα αμέτρητες μυρωδιές. Ξάφνου μπροστά μας ξεμυτίζει σαν καρτ ποστάλ ο γραφικός κόλπος της Ελούντας. Έντεκα μόλις χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο, στο μυχό του κλειστού κόλπου και στη θέση της αρχαίας πόλης «Ολούς», μας υποδέχεται ο ξακουστός ομώνυμος οικισμός.
Ελούντα
Συνεχίζουμε στην Ελούντα…
Αφήνοντας τον Άγιο Νικόλαο…
Η Ελούντα! Το κοσμικότερο τουριστικό θέρετρο της Κρήτης∙ πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών αλλά και πολλών διάσημων προσωπικοτήτων από ολόκληρο τον κόσμο για 5άστερες διακοπές στις υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές της μονάδες. Δαντελωτές ακρογιαλιές∙ υπήνεμες αμμουδιές∙ πεντακάθαρη θάλασσα σε όλο το φάσμα του μπλε∙ κρυστάλλινα νερά∙ στιλάτο, πανέμορφο περιβάλλον.
Τι μπορείτε να κάνετε εδώ:
Επισκεφθείτε τους παλιούς μύλους. Κάντε καταδύσεις στους βοτσαλωτούς ορμίσκους της βραχώδους ακτογραμμής και windsurf στις παραλίες προς την Πλάκα. Διασχίστε το δρόμο ανάμεσα από τις παλιές Αλυκές και θαυμάστε τα βυθισμένα ερείπια της Αρχαίας Ολούντας στον πυθμένα της διάφανης θάλασσας.
Η καρδιά του διάσημου θέρετρου χτυπά νύχτα και μέρα στη κεντρική πλατεία με θέα στο λιμάνι και στα αγκυροβολημένα υπερπολυτελή σκάφη των VIP επισκεπτών.
Απολαύστε φρέσκο ψαράκι, ντάκο και ρακή κάτω από τα σκιερά αρμυρίκια με θέα στο «νησί».
Μικρά καραβάκια σας περιμένουν για να σας ταξιδέψουν στα άδυτα του μικρού ενετικού φρουρίου. Στο καστρονήσι της Σπιναλόγκας.
Πλησιάζετε στη Σπιναλόγκα. Στο βάθος της πλώρης το επιβλητικό νησί μοιάζει βγαλμένο από άλλες εποχές. Ντυμένο με βενετσιάνικα κάστρα, πολεμίστρες, παλιές εκκλησίες, ατέλειωτες ιστορίες χαράς και λύπης μαζί –αδιάψευστους μάρτυρες της πολυκύμαντης ιστορίας του. «Σπάνια ένα μνημείο κουβαλά στα σπλάχνα του τη σφραγίδα της αρχαίας Ελλάδας, των Σαρακηνών, των Ενετών, των Τούρκων, των Νεοελλήνων».
Σπιναλόνγκα
Είσαστε στη Σπιναλόγκα (Μακρά Άκανθος), το νησί των δακρύων.
Το νησί των ζωντανών νεκρών. Ακόμη και η αναφορά στο όνομά της αποτελούσε ταμπού για πολλά χρόνια, καθώς είχε ταυτιστεί με τον πόνο και τη δυστυχία των Χανσενικών που ζούσαν εκεί, στις «μεσκηνιές», απομονωμένοι από την τοπική κοινωνία. Παρ’ όλες όμως τις αντιξοότητες, οι δυστυχισμένες αυτές ψυχές κατάφεραν να αναπτύξουν στο νησί μια ιδιόρρυθμη κοινωνία με τους δικούς της κανόνες και αξίες.
Περιδιαβείτε:
Στα λιθόστρωτα σοκάκια αναζητώντας τα απομεινάρια του θαυμαστού πολιτισμού που είχαν αναπτύξει οι τότε κάτοικοί της μέσα από το τίποτα. Τα ερείπια των σπιτιών, του νοσοκομείου, του σχολείου…Υποκλιθείτε στην δύναμη αυτών των ανθρώπων που παρά την αρρώστια τους και την κοινωνική περιθωριοποίηση συνέχιζαν να εργάζονται, να μορφώνονται και να ζουν με αξιοπρέπεια μέχρι το 1957. Όταν έφυγε και ο τελευταίος ασθενής, ακολούθησαν χρόνια εγκατάλειψης και ερήμωσης στο νησί, σε μια προσπάθεια να σβηστούν από τη συλλογική μνήμη όσα τραγικά συνέβησαν εκεί.
Το 1970 η νησίδα ανακηρύσσεται προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή. Αρχίζουν οι ανασκαφές∙ γκρεμίζονται τα κτήρια του Λεπροκομείου και ξεκινούν έργα συντήρησης στα τείχη. Μερικά χρόνια αργότερα, το επιτυχημένο best seller μυθιστόρημα της Βικτώριας Χίσλοπ «Το Νησί» έβαλε τέλος στην απομόνωση. Με κέντρο αναφοράς τη Σπιναλόγκα, η Αγγλίδα συγγραφέας επιχείρησε με επιτυχία να γκρεμίσει την κοινωνική προκατάληψη αναβιώνοντας μια εποχή που κανένας δεν ήθελε να θυμάται.
Σήμερα, η Σπιναλόγκα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κρήτης, με χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο να αποτίουν φόρο τιμής στο μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής.
Πώς να έρθετε εδώ:
Με πλοίο από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα. Παράλληλα με την εκδρομή σας στη Σπιναλόγκα μπορείτε να κολυμπήσετε στις παραλίες πίσω από τη χερσόνησο «Κολοκύθα», πριν επιστρέψετε το απόγευμα στον Άγιο Νικόλαο.
Πώς να έρθετε στον Άγιο Νικόλαο:
Με πλοίο από τον Πειραιά. Το μεγάλο λιμάνι του Αγίου Νικολάου είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Η πόλη του Ηρακλείου είναι επίσης κοντά στον Άγιο Νικόλαο, οπότε μπορείτε να πάρετε το αεροπλάνο ή το πλοίο μέχρι το Ηράκλειο και έπειτα να κατευθυνθείτε προς τον Άγιο Νικόλαο με λεωφορείο, ταξί, το δικό σας μεταφορικό μέσο ή να νοικιάσετε αυτοκίνητο. Θα βρεθείτε στον «Άγιο» μετά από 1 ώρα περίπου οδηγώντας κατά μήκος του βόρειου οδικού άξονα. Στην πόλη μπορείτε επίσης να φτάσετε και από τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Κρήτης, όπως; Τα Χανιά (περίπου 3-3,5 ώρες με αυτοκίνητο) ή το Ρέθυμνο (περίπου 2,5 ώρες με αυτοκίνητο).
Χρήσιμα τηλέφωνα:
Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κρήτης: 28210 246299
Λεωφορεία: 28210 245020, 28410 22234 (www.ktelherlas.gr)
Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες επισκεφθείτε το www.lasithitourism.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου