Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Κ Ρ Η Τ Η !! ΕΠΙΓΕΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ!

Κρήτη

Θάλασσα διαυγής και κρυστάλλινη, βουνά κακοτράχαλα αλλά μεγαλοπρεπή, σπουδαία μουσεία και αρχαίοι οικισμοί, εντυπωσιακά σπήλαια και βάραθρα, γνωστά από τους προϊστορικούς χρόνους, τοιχογραφίες με έντονα χρώματα, ήπιο κλίμα, μαγευτικές ακτές με υπερσύγχρονα ξενοδοχεία, γοητευτική ενδοχώρα με γραφικά χωριά, παραδόσεις και ζεστή φιλοξενία, εξαιρετική τοπική κουζίνα για την οποία έρευνες έχουν αποδείξει πως  αυξάνει θεαματικά το μέσο όρο ζωής (πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν το κρέας, το παρθένο ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια). Ένα νησί ξεχωριστό και συνάμα το μεγαλύτερο της Ελλάδας με έκταση 8.336 τ. χλμ. και πάνω από 1.000 χλμ. ακτών: αυτή είναι η Κρήτη.
Η θέση της Κρήτης, ανάμεσα στην Αφρική, την Ευρώπη και τη Μικρά Ασία, και το ήπιο κλίμα της την κατέστησαν κέντρο πολιτισμού ήδη από τα νεολιθικά χρόνια. Γύρω στο 6000 π.Χ., υπήρξαν στην Κρήτη προϊστορικοί οικισμοί, ενώ στα 2600 π.Χ. φτάνουν στο νησί άποικοι που γνώριζαν τον χαλκό. Μαζί τους ξεκινά η λαμπρή ιστορία του Μινωικού Πολιτισμού, ο οποίος γύρω στα 1950 π.Χ. βρίσκεται στην κορύφωσή του και τότε χτίζονται τα λαμπρά ανάκτορα στην Κνωσό, τη Φαιστό και τα Μάλια.
Κατά τη μυθολογία, σε μία σπηλιά της Κρήτης έκρυψε η Ρέα τον νεογέννητο Δία. Εκεί τον ανέθρεψαν οι νύμφες, ενώ οι δαίμονες Κουρήτες χτυπούσαν δυνατά τις ασπίδες τους, για να μην ακούει ο Κρόνος τα κλάματα του μωρού και το φάει. Στην Κρήτη, πάλι, ο Δίας, μεταμφιεσμένος σε ταύρο, έφερε την Ευρώπη, για να ζήσει μαζί της τον έρωτά του. Γιος τους ήταν ο Μίνωας, που βασίλευσε στην Κρήτη και την έκανε θαλασσοκράτειρα. Την εποχή εκείνη ακόμη και η Αττική πλήρωνε φόρο υποτέλειας στην Κρήτη, μέχρι που ο Αθηναίος πρίγκιπας Θησέας σκότωσε τον Μινώταυρο. Πίσω από τον μύθο κρύβεται ένα ισχυρό και πλούσιο βασίλειο και ο αρχαιότερος πολιτισμός της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Στα 1450 π.Χ. και ξανά στα 1400 π.Χ. διαδοχικές καταστροφές, πιθανόν λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας, φέρνουν την παρακμή. Ακολουθούν οι Δωριείς, που μεταναστεύουν στο νησί και αργότερα έρχονται οι Ρωμαίοι. Η Κρήτη γίνεται επαρχία του Βυζαντίου ενώ στη συνέχεια, για έναν ολόκληρο αιώνα (824-961 μ.Χ.), καταλαμβάνεται από τους Άραβες και γίνεται ορμητήριο πειρατών με κέντρο τους τον Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο. Στη συνέχεια, η Κρήτη ξαναπερνά στο Βυζάντιο, μέχρι των ερχομό των Ενετών, οι οποίοι θα κρατήσουν το νησί για περίπου 5 αιώνες και θα αφήσουν βαθιά σφραγίδα στον πολιτισμό του. Το 1669, με την πτώση του Χάνδακα, ξεκινά η περίοδος της Τουρκοκρατίας, η οποία είναι γεμάτη αιματηρές επαναστάσεις. Στα τέλη του 19ου αι. η εξουσία των Τούρκων τελειώνει και δημιουργείται η Κρητική Πολιτεία, με ύπατο αρμοστή τον βασιλιά της Ελλάδας. Εν τέλει, το 1913 η Κρήτη, θα ενσωματωθεί επίσημα στην Ελλάδα.
Νομός Χανίων
Ο νομός Χανίων, ο δυτικότερος του νησιού, χαρακτηρίζεται από τα εντυπωσιακά «Λευκά Όρη» και το διάσημο εθνικό δρυμό τους που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του νομού.
Chania
Νομός Ρεθύμνης 
Μεταξύ των Λευκών Ορέων και του Ψηλορείτη (Ίδη) βρίσκεται ο νομός Ρεθύμνου, συνώνυμος με απαράμιλλης ομορφιάς βραχώδη τοπία, υπέροχες ακτές, μελωδίες κρητικής λύρας, οφτό συνοδεία τσικουδιάς, θρυλικά σπήλαια, ιστορικά μοναστήρια, παραδοσιακά ορεινά χωριά και πολυτελή τουριστικά θέρετρα. Νιώστε την πεμπτουσία της Κρήτης του μύθου στην πιο ορεινή, απόμακρη και αυτάρκη περιοχή του νησιού…
Rethymno
Νομός Ηρακλέιου 
Ο μεγαλύτερος και ο πλέον πυκνοκατοικημένος νομός του νησιού περιβάλλεται από δύο οροσειρές, την Ίδη (Ψηλορείτης) στα δυτικά και τη Δίκτη (Λασιθιώτικα βουνά) στα ανατολικά. Στο Ηράκλειο βρίσκονται ορισμένοι από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης, πανέμορφες παραλίες και μια γοητευτική ενδοχώρα με γραφικά χωριουδάκια, σπήλαια και φαράγγια, οροπέδια και κατάφυτες κοιλάδες γεμάτες ελαιώνες και αμπελώνες, επιβλητικές οροσειρές, καθώς και η πιο άρτια τουριστική υποδομή της Κρήτης. Ο απαράμιλλος συνδυασμός αστικού τοπίου και φυσικού πλούτου καθιστά το νομό Ηρακλείου μοναδικό προορισμό που πρέπει να εξερευνήσετε!
Heraklion
Νομός Λασιθίου
Στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, ο νομός Λασιθίου ξαφνιάζει με τις έντονες αντιθέσεις του. Πίσω από την εκτυφλωτική λάμψη των παγκοσμίως γνωστών παραθαλάσσιων τουριστικών θέρετρων, με τις υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, βρίσκονται ανόθευτα από τον τουρισμό όμορφα ορεινά χωριά, ερημικές παραλίες, άγνωστοι αρχαιολογικοί χώροι και βυζαντινά ξωκλήσια, δημιουργώντας ένα πολύ γοητευτικό σκηνικό.
Lassithi
 

2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου