Ένας φανατικός φίλος της Κρήτης από την Τουρκία - Πλούσια η συλλογή του από φωτογραφίες στο facebook
ΗΡΑΚΛΕΙΟ 16.01.14 09:28
Επιμέλεια: Ελίνα Φαρσάρη
Κτίρια, χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες του παρελθόντος, ακόμη και παλαιοί λυράρηδες συνθέτουν το άλμπουμ που έχει δημιουργήσει στον προσωπικό του λογαριασμό. Αναγνώστης του Irakliolive, τυχαία έπεσε πάνω στις εντυπωσιακές φωτογραφίες του Τούρκου που καθώς φαίνεται πρόκειται μάλλον για επιστήμονα που ασχολείται με ιστορικές έρευνες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να αναζητά το οικογενειακό παρελθόν του στα σοκάκια του τουρκοκρατούμενου Χάνδακα.
Είναι γεγονός πάντως ότι επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κρήτη, το παρελθόν της οποίας αναζητά και σε κρητικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, αλλιεύοντας φωτογραφίες, χωρίς συγκεκριμένη θεματολογία, αρκεί να προέρχονται ... από την Κρήτη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα σχόλια των διαδικτυακών "φίλων" του, που ζητούν πληροφορίες για τις περιοχές και τα κτίρια που εικονίζονται και κάποιοι απ' αυτούς αναρωτιούνται "πως να μοιάζουν σήμερα".
Μάλιστα μία από τις σχολιάστριες αναφέρει με νοσταλγία "στην Kandiye (σ.σ. όπως λέγεται στα τούρκικα το Ηράκλειο, από το βενετσιάνικο Candia), ο παππούς μου ήταν μουλάς".
Στις ίδιες αναρτήσεις δεν λείπουν τα likes και οι διευκρινίσεις από κρητικούς χρήστες του facebook.
Δείτε παρακάτω, μερικές από τις φωτογραφίες που έχει αναρτήσει ο Τούρκος φίλος της Κρήτης...
Η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αν την παρατηρήσει κανείς με προσοχή, εύκολα αναγνωρίζει το κτίριο της ... αιρετής Περιφέρειας Κρήτης στην Πλατεία Ελευθερίας. Το οικοδόμημα που εκτείνεται από την Περιφέρεια μέχρι και τις πρώην εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, κάποτε ήταν ενιαίο. Το κτίριο αυτό στην εποχή της ενετοκρατίας φιλοξενούσε τους Στρατώνες του Αγίου Γεωργίου, που ονομάστηκαν έτσι από την ομώνυμη πύλη Αγίου Γεωργίου ή Λαζαρέτο και μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι και 700 στρατιώτες. Στη συνέχεια την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας οι Τούρκοι οικοδόμησαν στην ίδια θέση το κτίριο που βλέπετε στη φωτογραφία, που επίσης χρησιμοποιήθηκε για στρατώνας. Η κεντρική πύλη του, είχε αποσπαστεί από το Λατινικό Μοναστήρι των Φραγκισκανών, το οποίο είχε μετατραπεί σε τζαμί και είχε τοποθετηθεί στο στρατώνα. Σήμερα η μαρμάρινη αυτή πύλη αποτελεί την κεντρική είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου. Για την ιστορία, η Μονή του Αγίου Φραγκίσκου βρισκόταν στο σημείο όπου σήμερα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Η περίτεχνη πύλη του αποτελούσε δώρο του βενετοκρητικού Πάπα Αλεξάνδρου Ε΄ προς το μοναστήρι του τάγματος των Φραγκισκανών, όπου και ο ίδιος είχε περάσει μέρος των νεανικών του χρόνων, ως τρόφιμος της μονής.
ΠΗΓΗ: για τις ιστορικές πληροφορίες Στέργιος Σπανάκης "Κρήτη, Τουρισμός - Ιστορία - Αρχαιολογία"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου