Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Φραγκοκάστελλο: ο παραμυθότοπος της Νότιας Κρήτης





Το Φραγκοκάστελο βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη γωνιά της περιοχής των Σφακίων, στη Νότια Κρήτη. Σε μια πεδιάδα άγριας φυσικής ομορφιάς, με φόντο τα Λευκά Όρη, απλώνονται απέραντες αμουδερές παραλίες, κατά μήκος του Λιβυκού Πελάγους. Είναι κι αυτή η περιοχή μια από τις πολλές εκπλήξεις που προσφέρει στον ταξιδιώτη η φύση της Νότιας Κρήτης. Τη μαγική εικόνα συμπληρώνουν το φαράγγι του Καλλικράτη με το ομώνυμο οροπέδιο και, λίγο μακρύτερα, το υπέροχο φαράγγι του Ίμπρου. Το Φραγκοκάστελο, πήρε το όνομά του από το περίφημο Βενετσιάνικο κάστρο που δεσπόζει στην περιοχή, κτίσμα του 14ου αιώνα. 




Ένας μικρός παραθαλάσιος οικισμός της Νότιας Κρήτης είναι το Φραγκοκάστελο, που λόγω της ομορφιάς και της ιστορίας του, έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, σε ένα ήσυχο, γαλήνιο τουριστικό θέρετρο, που ενώ παρέχει στον επισκέπτη όλες τις ανέσεις, παράλληλα διατηρεί το ιδιαίτερο χρώμα του. Υπάρχουν αρκετές ταβέρνες, καφετέριες, ακόμη και ήσυχα μπαράκια, που όμως δεν ταράζουν τη γαλήνη του τοπίου ούτε την αισθητική αρμονία του. Ακόμη κι αν δεν συναντήσετε τους διάσημους “δροσουλίτες”, πολύ πιθανά στη νυχτερινή σιγαλιά, όπου ακούγεται μόνο ο παφλασμός της θάλασσας και το σιγανό τραγούδι του γρύλου, να ακούσετε τη φωνή μέσα σας: τη φωνή που ο θόρυβος της πολύβουης πόλης καταπνίγει. 




Το Φραγκοκάστελο έχει υπέροχες παραλίες με άμμο και διάφανα καθαρά νερά, προστατευμένες από τους νοτιάδες του Λιβυκού Πελάγους. Η κύρια παραλία δίπλα από το κάστρο, με τη μεγάλη αμμουδιά της και τα ρηχά ήρεμα νερά της, είναι από τις ασφαλέστερες και ομορφότερες στη Νότια Κρήτη, απόλυτα κατάλληλη για μικρά παιδιά. Η θάλασσα βαθαίνει σταδιακά και είναι πολύ ευχάριστη για τα παιδιά, που μπορούν εκεί να παίζουν ανέμελα. Υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες για ενοικίαση και η παραλία είναι πάντα καθαρή. Επίσης, υπάρχει ένα μικρό μπαρ που σερβίρει ποτά και σνακ. Δυτικά του κάστρου είναι μια άλλη παραλία με βότσαλα και βραχώδη βυθό κατάλληλη για κολύμβηση με αναπνευστήρα και ψάρεμα.Περίπου 600 μέτρα στα αριστερά του κάστρου υπάρχει μια άλλη παραλία, επίσης προστατευμένη από τους ανέμους. Αυτή είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Νότιας Κρήτης, γνωστή ως "Ορθή Άμμος". Είναι απόμερη και ήσυχη, μακρυά από το δρόμο.Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και βαθαίνει πολύ ήπια.




Στο Φραγκοκάστελο και τα γύρω χωριά, θα βρείτε πολλά καταστήματα από όπου μπορείτε να αγοράσετε ντόπια παραδοσικά προϊόντα διατροφής: μέλι, τυροκομικά, λάδι, βότανα. Χωριά που μπορείτε να επισκεφθείτε: ο Αργουλές, το Καψοδάσος, ο Πατσιανός, οι Βούβες (όπου βρίσκεται η αρχαιότερη ελιά της γης!) και φυσικά η θρυλική Χώρα Σφακίων. Από τη Χώρα Σφακίων ξεκινά και το φέρρυ – μποτ για τη Γαύδο, τη νοτιότερη γωνιά της Ευρώπης.Η περιοχή προσφέρεται για περπάτημα ενώ για τους πιο φυσιολάτρες υπάρχει και το πανέμορφο φαράγγι του Καλλικράτη. Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε και το φαράγγι του Ίμπρου, είναι κι αυτό αρκετά κοντά στο Φραγκοκάστελλο. Λίγο μακρύτερα θα συναντήσετε το οροπέδιο Ασκύφου.





Τέλος, εκτός από τα αρχαολογικά μνημεία που θα συναντήσετε στο ίδιο το Φραγκοκάστελλο – το κάστρο, την παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Νικήτα και το μικρό μοναστήρι του Αγίου Χαράλαμπου- μπορείτε να επισκεφθείτε και την Ανώπολη, όπου βρίσκονται τα ερείπια μεγάλου αρχαίου οικισμού.Το Φραγκοκάστελο, με τη φυσική του ομορφιά, τα παραδοσιακά τριγύρω χωριά, την αυθεντικότητά του και τη μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων που προσφέρει στον επισκέπτη, είναι ένας τόπος γαλήνιος και ρομαντικός, που θα σας συναρπάσει!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου