Ένα υπέροχο ενσταντανέ "έπιασε" ο φωτογραφικός φακός με μια μέλισσα εν ώρα εργασίας.
Η μέλισσα ζει στη Γη το λιγότερο 15 εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται από τους πιο παλιούς κατοίκους της, που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα.
Μάλιστα, η ύπαρξη της βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή αφού δισεκατομμύρια μέλισσες εξαφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια για άγνωστους λόγους, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία σε ερευνητές και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Είναι από τα λίγα είδη των εντόμων που ο άνθρωπος προσπάθησε να εκμεταλλευτεί, βλέποντας ότι θα είχε κάποιο οικονομικό όφελος. Η προσπάθεια αυτή του ανθρώπου να εξημερώσει τη μέλισσα δεν είναι νέα.
Αξιοθαύμαστα είναι τα χρυσά κοσμήματα που βρέθηκαν σε μινωικές νεκροπόλεις, οι καθρέπτες με τις ελεφάντινες λαβές, τα τσιμπιδάκια για τα φρύδια, οι ελεφάντινες κτένες καθώς και τα ξίφη με τις χρυσές λαβές στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι περίφημες "μέλισσες" που βρέθηκαν στα Μάλια κοσμούν μια από τις προθήκες του Αρχαιολογικού  Μουσείου του Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο κόσμημα που παριστάνει δύο μέλισσες που κουβαλούν μια σταγόνα μέλι στην κηρήθρα.
Οι μέλισσες αποτελούν μέχρι σήμερα έναν άγνωστο κόσμο αφού πρόκειται για τέλεια οργανωμένη κοινωνία ενώ δεν είναι ακόμη γνωστός ο τρόπος λειτουργίας και συνεννόησης. Το ότι οι μέλισσες συνεννοούνται μεταξύ τους είναι πέρα από κάθε αμφιβολία. Αυτο που δεν γνωρίζουμε είναι ο τρόπος.