Τρίτη 13 Μαΐου 2014

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ!


Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης του Ηρακλείου και είναι ένα από τα σπουδαιότερα Αρχαιολογικά Mουσεία του κόσμου
Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης του Ηρακλείου και είναι ένα από τα σπουδαιότερα Αρχαιολογικά Mουσεία του κόσμου. Τα εκθέματα του καλύπτουν μια περίοδο 5.500 χρόνων, από τη νεολιθική περιοχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους, διαθέτει δε τη μεγαλύτερη συλλογή ευρημάτων από τον Μινωικό πολιτισμό, τον πρώτο πολιτισμό που αναπτύχθηκε επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Το μουσείο μετά από ριζική ανακαίνιση και επέκταση των εγκαταστάσεων του άνοιξε πλήρως στο κοινό τον Μάιο του 2014 και πλέον διαθέτει 24 αίθουσες.
Η ξενάγηση ξεκινάει από το ισόγειο, από τις αίθουσες που είναι αφιερωμένες στο μινωικό πολιτισμό, οι οποίες είναι οργανωμένες χρονολογικά, καλύπτωντας όλες τις φάσεις του μινωικού πολιτισμού, από την προανακτορική περίοδο (3000 – 1900 π.Χ.) μέχρι την τελική ανακτορική περίοδο (1450 – 1300 π.Χ.).
Τα εισαγωγικά κείμενα σε κάθε αίθουσα εξηγούν τα βασικά χαρακτηριστικά της κάθε περιόδου και την εξέλιξη του πολιτισμού. Σε αυτές τις μινωικές αίθουσες ο επισκέπτης βλέπει αντικείμενα της μινωικής τέχνης, κοσμήματα, αγγεία, αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των μινωιτών, αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στην θρησκευτική τους λατρεία, σαρκοφάγους, είδη σφραγιδογλυφίας κ.ά. Ταυτόχρονα μέσα από τα επεξηγηματικά κείμενα κάθε ενότητας αναλύονται οι συνήθειες και ο τρόπος οργάνωσης της οικονομικής, θρησκευτικής, κοινωνικής ζωής των Μινωιτών. Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται και κάποια από τα πιο διάσημα μινωικά ευρήματα όπως η Θεά των Όφεων, ο Δίσκος της Φαιστού, το Δαχτυλίδι του Μίνωα και το κόσμημα με τις Μέλισσες.

Ο επισκέπτης του Μουσείου μπορεί να θαυμάσει τα μοναδικά εκθέματα από τις ανασκαφές της Kνωσσού, της Φαιστού, της Aγ. Tριάδας, των  Mαλλίων και άλλων σημαντικών Mινωικών κέντρων της Kρήτης.
Στον 1ο όροφο η ξενάγηση περνά από την αίθουσα με τις Μινωικές τοιχογραφίες όπου μεταξύ άλλων βλέπουμε τον Πρίγκηπα με τα Κρίνα, τις Γαλάζιες Κυρίες κ.ά.) και στη συνέχεια οι υπόλοιπες αίθουσες έχουν ευρήματα από τα υπομινωικά, πρώιμα γεωμετρικά και γεωμετρικά χρόνια, που επίσης προέρχονται από το νησί της Κρήτης. Πολλά από αυτά τα ευρήματα εκτίθενται για πρώτη φορά.
Οι συλλογές του πρώτου ορόφου ολοκληρώνονται με εκθέματα από τα κλασικά και ελληνιστικά χρόνια.
Πίσω στο ισόγειο, αξίζει να επισκεφτεί κανείς την αίθουσα με τα γλυπτά της αρχαϊκής, κλασικής και ρωμαϊκής περιόδου η οποία φιλοξενεί μικρότερα γλυπτά, αγάλματα σε υπερφυσικό μέγεθος και πορτραίτα.
Το αρχικό κτίριο του μουσείου κατασκευάσθηκε μεταξύ των ετών 1937 και 1940, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, και τα τελευταία χρόνια, κατά την ανακαίνιση, προστέθηκε σε αυτό η νέα πτέρυγα.

Στην ίδια θέση κατά τη διάρκεια της βενετοκρατίας βρισκόταν η καθολική μονή του Αγίου Φραγκίσκου, που καταστράφηκε από σεισμό το 1856.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου