Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ EL GKREKO!

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, τιμή στα 400 χρόνια από το θάνατο του Ελ Γκρέκο

Baptisi Greco Byzantini«Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης» είναι ο τίτλος της έκθεσης που ανοίγει τον κύκλο εκθέσεων για το έτος Ελ Γκρέκο, τιμή στα 400 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου κρητικού ζωγράφου.  Η έκθεση στεγάζεται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και θα διαρκέσει  από τις 21 Ιουν ίου ως τις  25 Οκτωβρίου. Από τις 21 Νοεμβρίου ως και την 1η Μαρτίου του 2015 θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, που τη συνδιοργανώνει με το κρητικό μουσείο. Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Η έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης είναι αφιερωμένη στην ιταλική περίοδο του καλλιτέχνη. Mε επίκεντρο τους δύο πίνακές του που εκτίθενται μόνιμα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, την Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά (1570 περίπου, ανήκει στα Ιδρύματα Ανδρέα & Μαρίας Καλοκαιρινού) και την Βάπτιση του Χριστού (περίπου 1569, ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου), αναπλάθεται ο ευρύτερος καλλιτεχνικός περίγυρος. Εκτίθενται σχετικά έργα από την κρητική αγιογραφία του 16ου αιώνα αλλά και έργα δυτικών καλλιτεχνών με παρόμοια θεματολογία. Παράλληλα, αναπλάθεται και ο ανθρώπινος περίγυρος γύρω από τον Θεοτοκόπουλο, οι επιφανείς υποστηρικτές του, και οι σημαντικοί καλλιτέχνες με τους οποίους συνδέθηκε κατά την παραμονή του στην Ιταλία, σε μια εποχή όπου η αναγνώριση, στήριξη και προστασία από προβεβλημένες προσωπικότητες ήταν απαραίτητη για την επιβίωση και την ανάδειξη των καλλιτεχνών. Τα ιστορικά πρόσωπα που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι ο ισχυρός καρδινάλιος Alessandro Farnese, στο παλάτι του οποίου στη Ρώμη φιλοξενήθηκε ο Greco επί δύο χρόνια, ο βιβλιοθηκάριός του Fulvio Orsini και ο διάσημος μινιατουρίστας Giulio Clovio, που σε επιστολή του προς τον καρδινάλιο Farnese χαρακτήριζε τον Θεοτοκόπουλο «σπάνια περίπτωση για τη ζωγραφική».
Την έκθεση επιμελήθηκε ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Χατζηνικολάου και σχεδίασαν η αρχιτέκτων μουσειολόγος Λένα Κατσανίκα-Στεφάνου και η αρχιτέκτων Αλεξάνδρα Σαγιά. Την προετοιμασία της έκθεσης στο Ιστορικό Μουσείο συντόνισε η διευθύντριά του Εύα Γραμματικάκη.
Ιστορικό Μουσείο Κρήτης Οίκος Α.&Μ. Καλοκαιρινού. Σοφ.Βενιζέλου 27- Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 7,  Ηράκλειο, 71202 Κρήτη
Εγκαίνια: Παρασκευή 20 Ιουνίου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης 21 Ιουνίου – 25 Οκτωβρίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 09.00-17.00, Κυριακές & Αργίες  Κλειστό
Πληροφορίες: Τηλ.: (+30) 2810 283219, (+30) 2810 288708 – Fax: (+30) 2810 283754

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου