Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Μεγάλη Σαρακοστή

Μεγάλη Σαρακοστή και τα φαγητά της στην Κρήτη

Σαράντα οκτώ (48) μέρες κρατά η νηστεία πριν από το Πάσχα, όσες και οι μέρες που νήστεψε και ο Χριστός στην έρημο. 
Η νηστεία του Πάσχα λέγεται και "Μεγάλη Τεσσαρακοστή «Σαρακοστή», επειδή είναι μεγαλύτερη των άλλων (Χριστουγέννων, Δεκαπενταύγουστο κ.α.).  
Η νηστεία που τηρείται πριν από τα Χριστούγεννα διαρκεί 40 ημέρες και η νηστεία πριν το Πάσχα διαρκεί 48 ημέρες.
Στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους η περίοδος της Σαρακοστής ήταν αφιερωμένη στην προετοιμασία των Κατηχουμένων, οι οποίοι την ημέρα του Πάσχα βαπτίζονταν.
Την ημέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαίων επιτρέπεται η ιχθυακατανάλωση και στους ναούς γίνεται η   διανομή  κλάδων βάγιας- ήμερης δάφνης.
Φαγητά Σαρακοστής: Τα κύρια φαγητά  που παρασκευάζουν οι νοικοκυρές της Κρήτης για τη Σαρακοστή του Πάσχα είναι τα άγρια χόρτα: καλίτσες (γλυκά πρώιμα άγρια ραδίκια), ασκολύμπροι  (ασκόλυμπρα  άγρια - αγκάθινα  χόρτα),  τζόχοι  (ζοχοί), ψικοσιρίδες (πικρώδη άγρια χόρτα), χοιρομουρίδες (άσχημα στην εμφάνιση,  όμως νοστιμότερα άγρια χόρτα), σταμναγκάθι (αγκαθωτό ραδίκι),  ραπανίδες  κ.α. και βεβαίως οι χοχλιοί (σαλιγκάρια βραστά,μπουμπουριστά κ.α.), τα διάφορα γιαχνί, ταπαπούλια (βραστά όσπρια), ο χυλός (με αλεσμένο στάρι), οι βρουβόπιτες (πίτες με χόρτα ή γούλες), τα κουκιά (βραστά και πουρέ) κ.α.
            Επίσης την τιμητική του έχουν και οι χοχλιοί…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου