Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Έθιμα και δεισιδαιμονίες της Πρωτομαγιάς

Έθιμα και δεισιδαιμονίες της Πρωτομαγιάς

Η Πρωτομαγιά είναι η ημέρα γιορτής της άνοιξης και ημέρα εξαγνισμού των δεισιδαιμονιών.Οι εκδηλώσεις της ημέρας έχουν την ρίζα τους από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα την "γιορτή των άνθεων". Εκείνη η μέρα ήταν αφιερωμένη στην γονιμότητα και την καρποφορία της γης, αλλά ταυτόχρονα σήμαινε μια μάχη μεταξύ ζωής και του θανάτου.
Τα Ανθεοφόρια ήταν ημέρες εορτασμού της θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης, που την περίοδο εκείνη έβγαινε από τον Άδη και ανέβαινε στην γη. Οι αιώνες πέρασαν και πολλά έθιμα νίκησαν τον χρόνο και τηρούνται με διάφορες παραλλαγές.
Έθιμα της Πρωτομαγιάς στην Κρήτη
Στην Κρήτη, την ημέρα της Πρωτομαγιάς, οι κάτοικοι του νησιού βγαίνουν στην εξοχή για να μαζεύψουν τα λουλούδια που θα φτιάξουν το μαγιάτικο στεφάνι ή το μπουκέτο λουλουδιών, που θα στολίσουν στην πόρτα του σπιτιού τους. Ανάμεσα στα λουλούδια που θα διακοσμήσουν το σπίτι τους, σημασιολογικά, πολλοί έβαζαν στάρι, που σηματοδοτούσε την αφθονία, σκόρδο για το κακό το μάτι, αγκινάρα ή κάποιο άλλο αγκαθωτό φυτό για την γλωσσοφαγιά. Οι Μάηδες έμεναν στον σπίτι μέχρι της 23 Ιουνίου, όπου καίγονταν στις φωτιές του Αγίου Ιωάννη του Κλήδωνα.
Την πρώτη μέρα του Μάη κοπέλες μαζεύουν μαργαρίτες και φτιάχνουν τις λεγόμενες κολαΐνες, που κρεμούν στο λαιμό τους.
Επίσης, σε πολλές περιοχές συνηθίζεται την Πρωτομαγιά να τρώνε πασχαλινά εδέσματα, όπως τσουρέκια, λαμπροκούλουρα κ.ά.
Οι δεισιδαιμονίες της Πρωτομαγιάς
Στην συνείδηση του κόσμου, στο παρελθόν, η Πρωτομαγιά σήμαινε μια μάχη μεταξύ του καλού και του κακού και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και διαιώνιση διαφόρων δεισιδαιμονιών.
Την πρώτη του Μάη, οι γυναίκες που δεν μπορούσαν να αποκτήσουν παιδιά έφτιαχναν ένα μπουκέτο από λουλούδια και με αυτό σταύρωναν το εικόνισμα της Παναγίας παρακαλώντας την για μια γρήγορη εγκυμοσύνη.
Σε κάποιες περιοχές, οι μανάδες μουτζούρωναν τα παιδιά τους για να μην τα πιάσει κακό μάτι. Άλλοι δημιουργούν ένα σταυρό στην πόρτα του σπιτιού τους για να μην πλησιάσει κακό στο σπίτι τους.
Πολλοί πίστευαν ότι οι δουλειές του Μάη δεν κάνουν χαΐρι (δεν προοδεύουν) κι έτσι τις απέφευγαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου