Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Αδελφοποίηση των Μουσείων Καζαντζάκη - Σβάιτσερ

Ο Αλβέρτος Σβάιτσερ "συναντά" τον Νίκο Καζαντζάκη
Την Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014, στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά, γίνεται από ελληνικής πλευράς η τελετή αδελφοποίησής του με τον Οίκο Άλμπερτ Σβάιτσερ. Αντίστοιχη εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2013 στο Γκούνσμπαχ της Αλσατίας, όπου ο μεγάλος ανθρωπιστής είχε περάσει τα παιδικά του χρόνια και σήμερα λειτουργεί Σπίτι - Μουσείο για τη ζωή και το έργο του.
Στην τελετή θα παραστούν Γάλλοι, μέλη της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και Φίλων του Άλμπερτ Σβάιτσερ, καθώς και μέλη του Συλλόγου Αλσατία-Κρήτη, υπό τον δραστήριο ιδρυτή και πρόεδρό του κ. Jean-Claude Schwendemann. Ανάμεσα τους, η κα Yvette Renoux, γραμματέας του Καζαντζάκη στην UNESCO, που θα μιλήσει για τη σχέση της με το ζεύγος Καζαντζάκη, ο χαράκτης Χρήστος Σανταμούρης και ο κ. Jean-Paul Sorg, Καθηγητής Φιλοσοφίας και πρόεδρος της Γαλλικής Εταιρίας Φίλων του Άλμπερτ Σβάιτσερ, που θα μιλήσει για τις δύο μεγάλες προσωπικότητες και για τη μεταξύ τους σχέση. Η ομάδα θα παραμείνει στην Κρήτη για μία εβδομάδα και θα πραγματοποιήσει μια σειρά επισκέψεων και εκδρομών «Στα βήματα του Νίκου Καζαντζάκη» ιχνηλατώντας τους δεσμούς, τις σχέσεις και τις επιρροές που είχε η Κρήτη στη ζωή και την πορεία του Καζαντζάκη.


Οι εκδηλώσεις για την τελετή αδελφοποίησης θα αρχίσουν στις 10.30 π.μ. και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με εορτασμό στην πλατεία του Μουσείου. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του Μουσείου, κ. Στέλιος Ματζαπετάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, κ. Μανόλης Κοκοσάλης και η Διευθύντρια των εκδόσεων Καζαντζάκη, κα Νίκη Σταύρου, ενώ θα συμμετέχει και η Βυζαντινή Δημοτική Χορωδία Ηρακλείου.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.
Οι σχέσεις Καζαντζάκη-Σβάιτσερ
Ο Άλμπερτ Σβάιτσερ (1875-1965) ήταν Αλσατός θεολόγoς, μουσικός, φιλόσοφος και γιατρός. Ακολούθησε φιλοσοφικά τον Νίτσε και τον Τολστόι, ενώ την φιλοσοφία και τη δράση του παραλλήλιζε ο Νίκος Καζαντζάκης με αυτήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Το 1953, του απονεμήθηκε το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για την ίδρυση Νοσοκομείου στη Γκαμπόν της Αφρικής, ενώ το όνομά του έμεινε στην ιστορία για το σπουδαίο ανθρωπιστικό του έργο


Με τον Καζαντζάκη συναντήθηκαν πρώτη φορά στο Γκούνσμπαχ της Αλσατίας, στις 11 Αυγούστου 1955, και από τότε ξεκίνησε μια σχέση ουσιαστική που την χαρακτήριζε η αδερφική αγάπη και αφοσίωση. Οι δύο άντρες εκτός του ότι μοιράζονταν κοινές φιλοσοφικές και ιδεολογικές θεωρίες αποτελούσαν ο ένας για τον άλλο πρότυπο ζωής και στάσης απέναντι στην ανθρώπινη ύπαρξη και τον πόνο. Ο λόγος του Σβάιτσερ καθοριστικός και βαρύνουσας σημασίας για τον Νίκο Καζαντζάκη και η χαρά του τεράστια όταν διάβαζε τις επιστολές που τον αποκαλούσε αδερφό. Ο Σβάιτσερ, μάλιστα, ήταν ένας από τους τελευταίους φίλους που τον επισκέφθηκαν στην κλινική του Φράιμπουργκ, στις 25 Οκτωβρίου του 1957, μία μέρα πριν αφήσει την τελευταία του πνοή. Ο Καζαντζάκης αφιερώνει τον έργο του «Ο φτωχούλης του θεού» στον Άλμπερτ Σβάιτσερ, τον Άγιο Φραγκίσκο του καιρού μας , όπως τον αποκαλεί.

Διαβάστε Περισσότερα στο: http://www.ekriti.gr/article/adelfopoiisi-ton-moyseion-kazantzaki-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου